Чим краще годувати котів? - Sharavi
Sharavi

Чим краще годувати абіссінських котів

Кішка – це хижак, що свідчить будова її зубів. Вже до 4 тижнів у кошенят з’являються перші молочні зуби, які змінюються постійними до 4-6 місяців. Жувати кішка, як і інші хижаки, не може, тому ковтає шматочки їжі цілком. Вони засвоюються завдяки травному соку, який сприяє навіть розчиненню дрібних кісточок.

Звичайні продукти

Улюбленою їжею кішок вважається м’ясо, але це зовсім не означає, що домашніх улюбленців слід годувати лише м’ясними продуктами. Раціон будь-якої кішки, у тому числі і абіссинської, крім білків, повинен обов’язково містити вуглеводи. Здорова кішка, яка проживає в теплому приміщенні, повинна щодня отримати 100-150 г білка (риба, яйця, м’ясо, печінка тощо) і близько 50 г вуглеводів, тобто 1/2-1/3 від загального обсягу їжі . Останні містяться у вівсянці, кашах, цвітній капусті. Слід також забезпечити вашу кішку речовинами, які називаються баластними та не засвоюються шлунком кішки, але допомагають у його роботі. Їх можна знайти в овочах (картоплі, моркві та ін) та фруктах (наприклад, в яблуках). Оптимальне щоденне меню для кішки складається з м’яса (риби), каші (рисової чи вівсяної) та сирих дрібно нарізаних чи потертих овочів та фруктів. Овочі повинні бути приблизно 10% від усього обсягу їжі. До них зазвичай додають кісткове борошно, сире яйце або шматочок олії. Абіссинці дуже люблять вегетаріанську їжу, тому прихильно віднесуться до порізаної дині, оливок та інших подібних продуктів.

М’ясо для кішки не повинно бути жирним, тобто баранина виключається автоматично. Пушистики також небайдужі до потрухів (серцю, шлуночкам, кишкам). Дуже поживною вважається печінка. Як відомо, дикі хижаки, предки одомашнених кішок, розправившись з якоюсь дрібною твариною, в першу чергу з’їдають його печінку, а потім уже приступають до м’яса, що залишилося. Легкі для котів не підходять, оскільки можуть спричинити розлад шлунка. М’ясо потрібно давати не у вигляді фаршу, а шматочками. Перемелене на м’ясорубці м’ясо підходить лише для зовсім маленьких кошенят і старих котів.

Багато котів дуже люблять рибу, але їх господарі повинні пам’ятати, що постійне вживання однієї риби може нашкодити домашньому улюбленцю. Більш корисною з погляду високого вмісту фосфору та інших важливих для нормальної життєдіяльності тваринного мікроелементів вважається морська риба. Кістки у рибі дуже тонкі, тому їх треба видаляти, щоб кішка не подавилася. Найкраще давати рибу у вигляді фаршу. Рибні ласощі мають бути кімнатної температури.

Кішка буде із задоволенням їсти м’які кісточки та хрящі, тому їй можна запропонувати курячі ніжки, кісточки кролика тощо.

Молоко не таке корисне для домашніх кішок, як це прийнято вважати. Прокисле молоко викликає у кішки пронос, зазвичай його пропонують домашнім пухнастикам від запорів. Молоко містить лактозу, на яку не справляється шлунок кішки, тому воно не може замінити воду. Миска з водою повинна обов’язково перебувати в межах досяжності тварини. Правда, абіссинці не дуже люблять лакати з ємності, вони воліють запивати свій обід прямо з крана. До речі, для таких приверед розроблені спеціальні питні фонтани.Для кішок цієї породи вода повинна стояти подалі від їжі: так повелося з давніх часів, коли їхні предки добували собі їжу самостійно, а потім вирушали до водойм, щоб вгамувати спрагу.

Багато людей вважають за краще годувати своїх домашніх вихованців тим, що їдять самі. А потім дивуються, чому у короткошерстого абіссинця не така яскрава, блискуча вовна, як хотілося б. Кішку можна і потрібно годувати вітамінами, але жоден вітамін не замінить гарної порції м’яса.

Вітамінні домішки

До речі, про вітаміни. Домашній кішці, звичайно, потрібні деякі вітамінні добавки. Відразу виключіть із цього списку вітамін С: він виробляється організмом кішки. Зате будуть корисні незначні дози вітаміну А. Його надлишок може призвести до неправильного росту.

Вітамін D є в молоці, печінці, яйцях, тому зазвичай кішкам він не потрібний у чистому вигляді. Іноді вітамін D дають кошеням, але зловживати їм не слід, тому що може розвинутись склероз судин.

Вітамін Е допомагає від дистрофії. Він міститься в рослинній олії та молодих злаках, які можуть бути висаджені у звичайних квіткових горщиках. Кішка сама знайде ці сходи і з’їсть стільки, скільки їй буде потрібно.

До нестачі вітаміну В1 у кішки може призвести велика кількість річкової риби, що містить фермент тіаміназу, у її раціоні. Цей фермент вступає у реакцію з тіаміном (вітаміном В) та руйнує його. Тому, якщо господарі годують своїх вихованців лише консервами або сирою плотвою, лящем, карасем і т.д., потрібно додавати до такого обіду вітамін В1.

Якщо ви спостерігаєте за годівлею диких котячих у зоопарку, то побачите, що один раз на тиждень їм влаштовують день розвантаження. Вашій домашній улюблениці теж потрібна така пісна перерва: один раз на тиждень давайте їй маленький шматочок м’яса та молоко в необмеженій кількості.

Сухий та вологий корм

Багато господарів вважають за краще годувати свого улюбленця сухими та вологими кормами, які вважаються дуже корисними для абісінських кішок. Ці корми потрібно періодично змінювати відповідно до потреб їх організму. До року варто купувати спеціальний корм для кошенят, а потім поступово переходити на більш «дорослі» продукти, зменшуючи трохи дозу попереднього, звичного корму.

Вологі корми, до яких відносяться паштет і дрібно порізане м’ясо в желе, дуже подобаються абіссинцям, але викликають швидке звикання. Якщо годувати домашніх хижаків цими ласощами деякий час, то існує ризик того, що вони відмовляться їсти сухі корми.

Кішкам абіссинської породи ідеально підходить спеціальний корм, розроблений для представників цього племені, що мають вузькі щелепи. Кішкам доводиться розгризати гранули певної форми своїми різцями, що допомагає зменшити відрижку корму після їжі. Сухий корм також допомагає у очищенні зубів абісинських кішок.

error: Content is protected !!